Beeldexposure is een site voor fotografen met inspirerende fotografie en ook graag hun werk en verhalen willen delen met anderen. Dus ook een site voor fotografen die geïnspireerd willen worden door anderen!

 

CURSUS BEELDSTIJL & SERIE

In begeleidingstraject BEELDSTIJL & SERIES werkt elke deelnemer aan één serie met een herkenbare beeldstijl. De cursus is gericht op de vergroting van kennis en kunde m.b.t. beeldtaal en beeldstijl. We doen dat aan de hand van theorie, praktische gerichte oefeningen en het zelf werken aan en het afronden van één serie met herkenbare beeldstijl. De cursus wordt gegeven aan groepen (minimaal 8 en maximaal 12 fotografen) en omvat 5 avonden.

 

Meer info: BEELDSTIJL & SERIE

alle foto's op deze pagina peter van tuijl

DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE

DOCUMENTAIRE FOTOGRAFIE werk zelf aan een documentaire serie in vijf avonden in een groep van fotografen die zich allemaal op een of andere manier aangetrokken voelen tot de documentaire fotografie.

 

Binnen de Documentaire Fotografie willen we vooral verhalen vertellen. Grote en kleine verhalen over wat we in onze samenleving aantreffen. waarover we ons verwonderen of waarover we een mening hebben en ons willen uitspreken. Of gewoon omdat het ons raakt. Dat raken hoeft niet in grote thema's te zitten. Over de buurt waar je woont, kun je bijvoorbeeld prima een verhaal vertellen. Het dagelijks leven dichtbij of veraf is voor ons, documentair gerichte fotografen, het werkveld.

 

Tijdens de workshop zullen verschillende voorbeelden van documentaire fotografie worden behandeld; niet zozeer om ze 'na te apen' of te kopiëren maar vooral om van hun aanpak en beeldstijl te leren.

In de workshop stel je, weliswaar met hulp, je eigen thema op en werk je dat uit in een plan van aanpak én voortgang.

Je gaat natuurlijk aan de slag met je camera en we reflecteren in de groep op het werk dat je tijdens deze workshop maakt. Tijdens het proces verwachten we nog geen kant en klare foto's. Juist het onderzoekende staat centraal. dat betekent ook dat we met kleine foto's werken en aan de hand van 'contactsheets' ook kijken naar reeksen van je foto's. Uiteindelijk mondt de workshop uit in een uitgewerkte documentaire fotoserie. De eindpresentatie, bijvoorbeeld in een boek, losse foto's of in een film, komt uiteraard ook aan de orde. Ondanks dat de workshop gericht is op fotografie is het natuurlijk ook mogelijk dat je filmbeelden combineert met je fotografie en zelfs met geschreven woord 'aan de slag' gaat.

De avonden worden gepland met een tussenperiode van ongeveer 6 weken.

PIETER, kunstenaar en kluizenaar

een voorbeeld van een documentaire reportage

SPLEEN MARXLOH, een voorstad van Duisburg

​​.... een recensie .........

De themag​roep sociaal documentaire fotografie bestaat uit persoonlijke leden en leden van fotoclubs aangesloten bij de Afdeling Gelderland Zuid van de Fotobond (centrum voor vrijetijdsfotografie). Deze themagroep is ontstaan na een workshop bij Peter van Tuijl.  Een aantal leden hebben besloten door te gaan met Sociaal Documentaire fotografie en heeft een themagroep opgericht.

De groep komt een aantal keren per jaar bij elkaar om fotowerk te bespreken en ervaringen over hun fotografie ​uit te wisselen.

over foto's praten

Tsja, hoe zeg je het ?

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Lang niet in alle gevallen natuurlijk. Maar een foto laten zien betekent doorgaans er over praten. Zeker in fotoclubs zijn de fotobesprekingen een belangrijke invulling van de jaaragenda. Wat is de betekenis van het beeld, wat wil de fotograaf me laten zien. Is er een verhaal of een emotie. Hoe kan ik de foto analyseren, zowel op de inhoud als op de fotografische aspecten. Over foto's praten kun je leren. Deze cursus FOTOLEZEN duurt één avond. Eventueel een vervolgavond waarop we oefenen met de foto's van je eigen club.

met compositie mogelijk

naar betere foto's

COMPOSITIE kan een sleutel zijn om je foto's nog sterker te laten zijn. In een of twee avonden de fijne kneepjes bekijken, leren en uitwerken in je eigen foto's.

 

Als een club voor twee avonden kiest wordt de theorie in de praktijk gebracht door in de tussenliggende periode een aantal interessante opdrachten uit te gaan werken. Op de eerste avond staat de theorie centraal maar wel op een praktische en interactieve manier gebracht. Een avondje COMPOSITIE die niet vervelend hoeft te zijn!

het ritme van alledag / nabij het centraal station Utrecht

In deze cursus leer je door praktische oefeningen en de feedback daarop hoe je op een goede manier fotowedstrijden kunt jureren of foto's kunt selecteren bijvoorbeeld voor een expositie. Natuurlijk komt er ook wat theorie bij kijken die je overigens in een reader beschikbaar wordt gesteld.

Uitgangspunt voor deze cursus/training is het jureren op clubniveau. Je leert in deze cursus vaardig jureren van o.a. (onderlinge) clubwedstrijden en selecties voor clubtentoonstellingen. Naast de theorie wordt veel aandacht besteed aan het trainen van vaardigheden. De cursus/training wordt gegeven op 3 avonden steeds met een tussenperiode van ongeveer 3 weken. Het aantal deelnemers is maximaal 10 per cursus/training. Deze training is uitstekend geschikt om met een paar fotoclubs samen te organiseren en zo vanuit elke club een aantal fotografen op te leiden tot jurylid of selecteur van foto's. Deelnemers die aan de cursus/training willen deelnemen dienen over een basiskennis fotobespreken te beschikken.

jureren en beoordelen

Een training die heel goed werkt als enkele clubs in een regio samen de training organiseren voor enkele leden van de clubs. Immers niet elke fotograaf of elk clublid hoeft jurylid te zijn!

seriematig werken in je fotografie

SERIES IN DE FOTOGRAFIE

Standaard lezing over series in de fotografie. Aan bod komen verschillende vormen van series met veel voorbeelden. Deze lezing kan een opstap zijn om aan een opdracht te gaan werken met meerdere foto's die samen een bepaalde serie vormen.

De volksbuurt Rijnwijk gaat voor een deel plat, maar niet als het aan de bewoners ligt. ,,Als het echt niet anders kan gaan we ervoor liggen’’, zegt bewoner Binnie Klaver strijdvaardig. De verontwaardiging bij Binnie Klaver, maar ook andere Rijnwijkers is groot. Het hofje met arbeiderswoninkjes aan de Westervoortsedijk staat op de nominatie om gesloopt te worden. Veel huizen zijn dichtgetimmerd. De oud-bewoners hebben wonen of aan de overkant van hun oude hofje of elders in Arnhem.

 

Van de 58 huizen zijn er nog 28 bewoond. ,,We weten dat we eruit moeten en dat gaan we ook doen als er een woning voor ons is. Dat is het probleem ook niet, maar ze willen nu al een deel van de woningen slopen. Hierdoor komen onze kinderen op straat te staan’’, zegt Bennie Gerrits.

VOORBEELD KLEINE SERIE

Er is ook een lezing/workshop van één avond voor gevorderde fotografen. In deze lezing zoom ik meer in op de beeldtaal en beeldstijl van een serie en hoe je een wat grotere serie kunt maken. Het kan een opstapje zijn naar een serie op BMK-niveau.

straatfotografie

In deze lezing verkennen we de verschillende vormen van straatfotografie en we maken kennis met de verschillende technieken. Het is een lezing die ik in de afgelopen jaren heel vaak heb gegeven en die 'hot' genoemd kan worden. Je maakt kennis met een verscheidenheid aan straatfoto's van heel verschillende fotografen. Vaak hoor ik aan het eind van de avond de opmerking die en die zijn fotografen waar ik zelf ook wel wat mee kan. Inspirerend en boeiende interactieve lezing.

Klik hier voor meer informatie en de programma onderdelen.

 

Lees hier een recensie na mijn lezing in Emmen

STROMINGEN

STROMINGEN: Avondvullende lezing over STROMINGEN in de fotografie. Geen droge wetenschappelijke verhandeling; op een gestructureerde manier worden stromingen met elkaar verbonden met een focus op de hedendaagse stromingen zonder daarbij de historische relevantie te vergeten.

foto-indelingen

Avondlezing over verschillende indelingsprincipes in de fotografie. Aan bod komen de modellen van Barthes, Barret en Lemangny. Met veel voorbeelden en met jullie eigen foto's in de lezing verwekt. Daartoe vraag ik alle deelnemers enkele van hun foto's vooraf digitaal naar mij toe te sturen. Interessante en leerzame lezing!

STORYTELLING

Avondlezing over storytelling in de fotografie. Verschillende vormen komen aan bod met veel voorbeelden zodat je daarna makkelijk zelf aan de slag kunt!

OP MAAT

Mogelijk dat de club over een heel ander onderwerp of thema een lezing of workshop wil. Neem dan contact met op. Als ik er te weinig van weet, kan ik waarschijnlijk wel een advies geven om een andere deskundige te benaderen.

LEZINGEN & WORKSHOPS

Ik kom ook graag een avond bij jullie om mijn eigen foto's te laten zien en daar over te vertellen.

Het accent in mijn fotografie ligt op de documentaire fotografie. Daily life, portret en straatfotografie.

KIJK OOK OP MIJN INSPIRATIEBLOG

HOME FOTOPETERVANTUIJL

PETER VAN TUIJL coaching - inspiratie - workshop - lezing - mentoraat - cursus

foto's achtergrond  Peter van Tuijl